صفحه اصلي > بازار پول > خنثی سازی «دام نقدینگی» مهم ترین استراتژی بانک مرکزی

خنثی سازی «دام نقدینگی» مهم ترین استراتژی بانک مرکزی


16 دی 1397, 15:00.

 گروه بازار پول - بانک مرکزی این روزها تلاش دارد که اعتماد مردم به معتبر شناختن پول را که در تعیین ارزش پول ملی تاثیر به سزایی دارد، احیا کند.

در روزهای اخیر بانک مرکزی اعلام کرده است که در پی سیاست گذاری شورای پول و اعتبار سود پرداختی به سپرده های روزشمار با تغییرات  همراه است. بنابر اعلام بانک مرکزی قرار است از ابتدای بهمن ماه سال جاری روش پرداخت سود به سپرده های کوتاه مدت از روز شمار به ماه شمار تغییر پیدا کند.این بدان معنی است که دیگر به کمترین مانده روز سودی پرداخت نشده و ملاک پرداخت سود کمترین مانده در ماه خواهد بود.


بر این اساس به نظر می رسد که بانک مرکزی در نظر دارد دایره جدیدی از M2 و M1 (سپرده های غیردیداری و دیداری) تعریف کند.

ظاهرا تصمیم بانک مرکزی بر مبنای «دام نقدینگی» که این روزها کشور به آن مبتلاست اتخاذ شده است. از دیدگاه کینز نظریه پرداز قرن بیستم زمانی که اقتصاد در حالت رکودی قرار می گیرد ممکن است وضعیتی به وجود آید که افراد ترجیح می دهند ثروت خود را به صورت پول نقد نگهداری کنند و از خرید اوراق قرضه صرف نظر کنند. در این وضعیت که به «دام نقدینگی» معروف است نرخ بهره در حداقل ممکن و قیمت اوراق قرضه در حداکثر قرار می گیرد، چراکه افراد انتظار دارند نرخ بهره افزایش پیدا کندبه دلیل آنکه نرخ بهره از حدی که قرار دارد نمی تواند پایین تر رود . بنابراین خطرات اقتصادی زیان ممکن ناشی از افزایش نرخ بهره و کاهش قیمت اوراق قرضه برای آنها در داشتن این ترکیب از ثروت به حداقل ممکن می رسد .در این شرایط است که سیاست های انبساطی و افزایش نرخ بهره نیزکمکی نخواهد کرد.


در چنین فضایی به نظر می رسد که تغییر روش پرداخت سود از روز شمار به ماه شمار یکی از ابزارهاست خصوصا در فضایی که نرخ رسمی آمار تورم از سوی بانک مرکزی نیز اعلام نمی شود و سپرده گذار نمی تواند ادعا کند که با تورم بیش از 18درصدی آبان و احتمالا تورم افزایش یافته در آذر ماه چرا به سپرده کوتاه مدت 10 درصد و به سپرده های بلند مدت یک ساله 15درصد سود تعلق می گیرد!


بازگشت | Web Statistics